Scoala Gimnaziala
Nr. 1 Derna
Motto: "Nu putem face lucruri mari, doar lucruri marunte cu multa dragoste"(Maica Tereza)
Groapa


 
Istoria “Gropii”
                   
Comuna Derna este o mica asezare rurala situata in nord-estul judetului Bihor in zona colinara cunoscuta sub denumirea de Dealurile Dernei la 50km de Oradea, in drumul spre Marghita prin Tileagd, nu departe de granita Romaniei cu Ungaria.
                 
Numele satului nu va spune nimic, cu conditia sa nu fiti geolog, inginer minier sau istoric. Daca aveti aceste meserii sigur stiti sau ati citit despre existenta cetatii dacice de la Sacalasau Nou, situata in imediata apropiere, si despre valoroasele zacaminte de sisturi bituminoase existente pe teritoriul comunei, pe baza carora a functionat economia satului.
                   
Primele mentiuni despre existenta zacamintelor de nisip bituminos apar in cartea "Della Geografia", redactata de C.L Tolomeo, dupa descrierea facuta de Giorlano Porro in cartea "Nel pualico studio di Bologna"(Studii publice de la Bologna), editata in Venetia, anul 1597, la pagina 114, subtitlul "Della Transilvania", unde aminteste pentru prima data de zacamintele de bitum din regiunea Varadines (Oradea) impreuna cu alte bogatii minerale ca: minereuri de aur, argint, fier si ape termale. Cartea se gaseste in Biblioteca Academiei Romane din Bucuresti, fiind scrisa in limba veche italiana.

Primele studii geologice asupra regiunii apartin unor geologi austrieci si au fost efectuate in prima jumatate a secolului XIX. Au urmat alte studii si cercetari, indeosebi cu caracter economic. Zacamantul de sisturi bituminoase se situeaza pe teritoriul localitatilor Derna, Budoi, Sacalasau. O serie de exploatari active de sisturi bituminoase determina caracterul minier cu veche traditie a regiunii. Acest zacamant era in urma cu cateva decenii cel mai important din tara noastra, sub aspectul potentialului de rezerve cunoscute, rezervele totale omologate fiind de circa 75 milioane tone.

Pana dupa cel de-al doilea razboi mondial, zacamantul a fost exploatat, in exclusivitate, pentru producerea bituminului. In jurul anului 1950 s-a pus problema valorificarii superioare a produselor ce rezulta in faza de prelucrare. In acest scop s-a construit o rafinarie la Tatarus si un laborator chimic la Derna.

Mintea si sufletul cercetarilor chimice de la Derna a fost marele inginer chimist Varadi Ernest, inginer doctor chimist si mineralog, absolvent al renumitei politehnici din Dresda (Germania).

Din initiativa marelui chimist au fost construite la Derna sectii de productie pentru punerea in practica a cercetarilor, produsele astfel obtinute constituind marfa de export intr-o serie de tari dezvoltate. Principala inventie a lui Varadi a fost uleiul hidraulic, care a revolutionat stiinta din acest domeniu. Varadi a realizat din sisturi bituminoase un ulei care rezista (ramane fluid) pana la -60°C, fata de maximum -20°C, performanta realizata pana la acea data.
                    
Uleiul hidraulic si-a gasit o larga intrebuintare in primul rand in aviatie. Sunt guri care spun ca primul zbor spre Polul Nord, mai exact in 1952, s-a facut utilizand acest tip de ulei.

Agonia prezentului

Din pacate, din gloria trecutului, ne-a ramas agonia prezentului - o groapa cu acid sulfuric, care, din cand in cand, la ploi indelungate, ploi torentiale si topirea zapezilor isi revarsa apele peste maluri, ape ce ajung in Valea Derna ce strabate intreg satul. Resturile ramase din amestecul de acid sulfuric cu ulei mineral, de la instalatia de producere a uleiului F15, formeaza acum "Groapa".
                    
Povara greu de suportat de panza freatica si agricultura de subzistenta practicata de localnicii prin gradinile carora apa iesita din matca vaii Derna se revarsa, inundand totul si lasand in urma pete negre uleioase ce omoara plantele.

Vara, oglinda apei luceste si induce in eroare mai ales pasarile, care odata ajunse acolo, nu mai ies niciodata, fiind condamnate la moarte sigura. Pe langa aceasta, in jurul gropii, pe anumite portiuni, exista un peisaj selenar, fara vegetatie. Groapa reprezinta astfel un pericol pentru biodiversitate.

Continutul de produse petroliere emana un miros greoi si, in cateva randuri, a cauzat combustia suprafetei, punand in pericol viata celor din jur.

Provocarea viitorului

Protejarea naturii este problema tuturor iar eliminarea si restrangerea surselor de poluare reprezinta esenta preocuparilor omenirii. Omul trebuie sa manifeste respect si dragoste fata de natura, iar pentru a te putea considera "un prieten al naturii" ai obligatia de a lua atitudine fata de orice neregula pe care o sesizezi oriunde te-ai afla. Poluarea amininta astazi prezentul si viitorul omenirii si implicit a cetatenilor satului Derna. Acestia nu sunt in numar prea mare insa interventia in mentalitatea lor este destul de greu de realizat, dar insistenta si perseverenta credem ca vor fi "mama succesului".

Traim de 30-40 de ani alaturi de groapa cu gudroane acide care dauneaza sanatatii umane, sanatatii animalelor si biodiversitatii, iar implicarea autoritatilor ar fi binevenita. Acest pericol ecologic ar putea fi prevenit prin contractarea unei firme specializate in managementul deseurilor chimice si analiza continutului si supunerea lui unor procedee de reciclare si extragerea substantelor folositoare.

Lipsa covorului de smarald dimprejurul gropii este cel mai grav semnal de alarma pe care natura l-a tras si a sters milioane de ani de evolutie si munca a lumii vegetale.Niciun efort nu este prea mare atunci cand  vrem sa protejam natura.Covorul verde de la suprafata solului are menirea de a invinge moartea, nu de a fi invins de ea.

                                                                                                           
                                                                                                       Filip Luminita Maria si  Szentgyorgyi Silvia Ana-Maria,
                                                                                                                                      12 ani, ScoalaGimnaziala nr.1 Derna,
                                                                                                                                           Prof. coordinator: Bodoni Mihaela


Stiri - Noutati
Plant a tree for peace
Inscrierea in invatamantul primar 2013
Din dor de Luceafar
Cu Mosul la ecoparada si in jurul lumii
Luluta si Sportacus la gradinita din Derna
La multi ani Romania!
Ziua internationala a profesorului si a educatiei
A inceput scoala!

Cadre didactice

Moise Florian
Director.Prof.Fizica.

Potra Elisabeta
Prof. Lb.romana

Nyulas Saveta