Scoala Gimnaziala
Nr. 1 Derna
Motto: "Nu putem face lucruri mari, doar lucruri marunte cu multa dragoste"(Maica Tereza)
Istoric

Localitatea DERNA este atestata documentar pentru prima data in anul 1406 ca possesio walachalis Olahderna.

     Invatamantul s-a dezvoltat la inceput datorita existentei bisericilor, preotii avind si functia de dascali. In anul 1816 s-a format scoala cerculara de trei clase in localitatile DERNA si DERNISOARA. Intre anii 1826 - 1828, odata cu trecerea la religia greco-catolica s-au infiintat scoli confesionale patronate de biserica in satele DERNA, SACALASAU si TRIA.

     La inceputul secolului XX, in localitatea Derna exista o scoala cu predare in limba maghiara care avea un potential de 63 de elevi, majoritatea fiind romani. In a doua jumatate a secolului XX s-au format scoli generale in toate satele din comuna DERNA, exceptie facind localitatea SACALASAU-NOU, care datorita numarului redus de elevi avea doar scoala primara.

     In anul 1970, in perimetrul comunei DERNA functionau 5 camine culturale, 2 cinematografe, o biblioteca publica si cate o biblioteca scolara in fiecare scoala existenta. In anul 2005, in localitatile comunei DERNA sunt doua camine culturale, DERNA si SACALASAU, o biblioteca comunala si trei biblioteci scolare in cadrul scolilor generale.

     De educarea elevilor, in anul 1990 se ocupa un numar de 47 de cadre didactice, din care 5 in invatamantul prescolar, 42 in invatamantul primar, gimnazial si liceeal. In 2005 exista un numar de 41 de cadre didactice, din care 6 in invatamantul prescolar, 12 in invatamantul primar si 23 in invatamantul gimnazial. In ceea ce priveste salile de clasa, si acestea s-au diminuat de la 32 de sali in 1990 la 27 de sali in 2005.

     Scolile din raza comunei DERNA dispun de o buna baza materiala, 9 corpuri de cladire din care 6 pentru invatamantul primar si gimnazial si 3 pentru invatamantul prescolar. In cele 9 corpuri de cladire sunt cuprinse 30 de sali de clasa care se prezinta astfel: 2 laboratoare, 4 cabinete de specialitate, 24 sali de clasa pentru invatamantul prescolar, primar si gimnazial.

     Elevii care au absolvit scoala generala de 8 clase au fost inscrisi la Testarea Nationala, iar procentul de promovabilitate a fost de 95,50%. Toti elevii au participat la repartizarea computerizata si au fost repartizati in licee, scoli profesionale si scoli de arte si meserii. Niciun elev nu a ramas nerepartizat.

     In 35 de ani se poate afirma ca a avut loc o regresiune culturala prin diminuarea numarului caminelor culturale si a cinematografelor. De asemenea, se observa o crestere a numarului de elevi. Daca in 2002 exista un total de 466 de elevi (prescolari - 90, primar - 176, gimnazial - 185), in 2004 au scazut la 425 (prescolar - 109, primar - 166, gimnazial - 150).

Moto:

"Nu putem face lucruri mari, doar lucruri marunte cu multa dragoste"
(Maica Tereza)

Viziune:

"Orientarea intregului proces instructiv-educativ cater formarea unui absolvent cu solide competente transferabile, intr-un mediu sanatos, relaxant, dotat cu toate utilitatile necesare ducatiei de catre un personal competitiv, empatic si deschis la schimbare."

Misiune:

"Scoala Gimnaziala nr.1 Derna isi propune crearea unui mediu educational competitiv, cu o cultura organizationala, distincta, capabil sa ofere elevilor sai un invatamant de calitate si un cadru optim formarii unei personalitati armonioase, inzestrate cu valori morale, intelectuale si estetice, care sa le asigure premisele succesului in orientarea scolara si profesionala. "


Stiri - Noutati
Plant a tree for peace
Inscrierea in invatamantul primar 2013
Din dor de Luceafar
Cu Mosul la ecoparada si in jurul lumii
Luluta si Sportacus la gradinita din Derna
La multi ani Romania!
Ziua internationala a profesorului si a educatiei
A inceput scoala!

Cadre didactice

Moise Florian
Director.Prof.Fizica.

Potra Elisabeta
Prof. Lb.romana

Nyulas Saveta